O le fa'ama'i o Crohn ose fa'ama'i fa'ama'i tumau e a'afia ai le vaega o mea'ai. O se ituaiga o ma'i inflammatory bowel (IBD) e mafai ona mafua ai le mumu ma fa'aleagaina so'o se mea i totonu o le gastrointestinal tract, mai le gutu e o'o i le anus. O lenei tulaga e mafai ona faʻavaivaia ma e iai sona aafiaga taua i le lelei o le olaga o se tagata.

O auga o le ma'i o Crohn e eseese mai lea tagata i lea tagata, ae o fa'ailoga masani e aofia ai le tiga o le manava, manava manava, pa'u mamafa, vaivai, ma le toto i totonu o le nofoa. O nisi tagata e mafai foi ona atiaʻe faʻalavelave e pei o le papala, fistula, ma le faʻalavelave o le intestinal. O auga e mafai ona fesuisuiai i le ogaoga ma le tele o taimi, faatasi ai ma vaitaimi o le faʻamagaloga ma faʻafuaseʻi ona mu.

O le mafuaʻaga tonu o le faʻamaʻi o Crohn e leʻo malamalama atoatoa, ae e talitonuina e aofia ai le tuʻufaʻatasia o mea tau kenera, siosiomaga ma le puipuiga. O nisi tulaga lamatia, e pei o talafaasolopito o aiga, ulaula, ma faʻamaʻi pipisi, e ono faʻateleina ai le ono atiaʻe o lenei faʻamaʻi.

O le su'esu'eina o le fa'ama'i o Crohn e masani ona mana'omia se tu'ufa'atasiga o tala'aga, su'esu'ega fa'aletino, su'esu'ega fa'ata, ma su'esu'ega. O le taimi lava e maua ai, o sini o togafitiga o le faʻaitiitia o le mumū, faʻamalolo faʻamaoniga, ma puipuia faʻafitauli. O vailaʻau e pei o vailaʻau faʻamaʻi, faʻamaʻi puipuia o le tino, ma vailaau faʻamaʻi e mafai ona faʻaaogaina e pulea ai le maʻi. I nisi tulaga, atonu e manaʻomia se taotoga e aveese ai le vaega ua faaleagaina o le vaega o meaʻai.

I le faaopoopo atu i vailaau, suiga o le olaga e mafai ona faia se sao taua i le puleaina o le maʻi o Crohn. E mafai ona aofia ai suiga o mea'ai, puleaina o popolega, faamalositino masani ma taofi ulaula.

O le ola faʻatasi ma le faʻamaʻi o Crohn e mafai ona luitauina, ae o le puleaina lelei ma le lagolago, e mafai e tagata taʻitoʻatasi ona ola i se olaga faamalieina. E taua tele mo tagata o loʻo aʻafia i lenei tulaga le galulue vavalalata ma se fomaʻi tausi soifua maloloina e atiaʻe se fuafuaga faʻapitoa mo togafitiga e fetaui ma o latou manaʻoga.

I le aotelega, o le faʻalauteleina o le malamalama ma le malamalama i le faʻamaʻi o Crohn e taua tele i le tuʻuina atu o le lagolago ma punaoa mo tagata o loʻo maua i lenei faʻamaʻi tumau. E ala i le aʻoaʻoina o i tatou lava ma isi, e mafai ona tatou saofagā i le fausiaina o se faʻalapotopotoga sili atu le agaalofa ma faʻamatalaga mo tagata e maua i le maʻi o Crohn.

E mafai e matou Baysen foma'i ona tu'uina atuCAL pusa su'ega vavemo Crohn faʻamaʻi iloa. Faʻafeiloaʻi e faʻafesoʻotaʻi matou mo nisi faʻamatalaga pe a iai sau manaʻoga.


Taimi meli: Iuni-05-2024